Neuromed project
Image default
Education

Hoe kun je makelaar worden?

Hoe kun je makelaar worden?

Makelaar worden biedt in deze tijd een prima baanperspectief. Daarom zijn opleidingen tot makelaar in toenemende mate populair. Houd jij je ook graag bezig met onroerend goed? En ben jij een natuurtalent in onderhandelen en verkopen? Hieronder ontdek je hoe je daar je werk van kunt maken als je makelaar wordt. 

Om makelaar te worden, dien je aantal stappen te doorlopen. We beschrijven hieronder waar je aan moet voldoen en welke opleidingen tot makelaar je kunt volgen om jezelf makelaar te kunnen noemen. 

Wat is makelaardij? 

Makelaardij is het bemiddelen bij de koop en verkoop van onroerend goed. Een makelaar is iemand die mensen helpt bij het kopen of verkopen van een huis of een stuk onroerend goed. Dit kunnen simpele lapjes grond zijn en kleine starterswoningen, maar ook luxe landhuizen en zelfs exotische eilanden. 

Verkoopmakelaar versus aankoopmakelaar

Als je makelaar bent, kun je werken als verkoopmakelaar, om een klant te helpen een huis te verkopen, of als aankoopmakelaar, om de klant te helpen een huis te kopen. Makelaars zijn wereldwijd werkzaam omdat de behoefte aan het kopen en verkopen van huizen en onroerend goed altijd heeft bestaan en dat zal blijven doen. Het is een goede business als je eerlijk en loyaal aan bent naar je klanten.

Makelaardij is meer dan aan- en verkoop

Een makelaar doet echter nog veel meer dan alleen het aan- en verkopen van onroerend goed. Zo kunnen makelaars bijvoorbeeld ook panden beheren of inkomstenanalyses maken. Makelaars zijn goed op de hoogte van hun lokale wetten op de koop en verkoop van onroerend goed. Het geografische gebied dat een agent werkt in is hun gebied van expertise. Ze weten alles over de trends binnen de lokale vastgoedmarkt en wat concurrerende prijzen zijn voor de verschillende onroerende zaken die hun klanten willen kopen of verkopen.

Wat zijn de taken van een makelaar?

Een makelaar fungeert als tussenpersoon, of makelaar, tussen twee partijen die een woning of ander onroerend goed willen kopen of verkopen. Makelaars hebben de vaardigheid en de deskundigheid om ofwel het onroerend goed op de markt te brengen en te verkopen tegen de best mogelijke prijs en voorwaarden, ofwel op zoek te gaan naar onroerend goed dat aan de behoeften van een cliënt voldoet en dat te kopen tegen de best mogelijke prijs met de gunstigste voorwaarden.

Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van het werk van de makelaar, omdat hij optreedt als tussenpersoon tussen koper en verkoper en vaak namens zijn cliënt zal onderhandelen. Makelaars rekenen een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs als hun honorarium.

Voorbeelden van taken van makelaars zijn onder meer:

 • Woonwensen in kaart brengen

 • Woningen zoeken, selecteren en tonen die aan de wensen van hun cliënten voldoen

 • Bezichtigingen van woningen regelen

 • Potentiële kopers rondleiden in een woning 

 • Onderhandelingen voeren met de kopers of verkopers

 • Notariële en juridische zaken begeleiden

 • Ondersteuning bieden na de oplevering van een woning 

 • Advies uitbrengen over een goede verkoopprijs

 • Verkoopstrategieën bepalen

 • Potentiële kopers zoeken

 • Verkoopcontracten opstellen

Wat verdient een makelaar?

In Nederland verdient een makelaar gemiddeld €3.415,- bruto per maand. Salarissen variëren doorgaans van €2.905,- tot €3.930,-. Universitair geschoolde makelaars verdienen vaak echter meer: dit opleidingsniveau levert €4.595,- per maand op. Makelaars verdienen gemiddeld het meest in de provincies Limburg (€5.200,-) en Gelderland (€4.140,-). In de grote steden hebben makelaars gemiddeld de hoogste salarissen in Den Haag (€4.320,-), Amsterdam (€3.800,-) en Rotterdam (€3.670,-).

Vijf stappen om makelaar te worden

Ben je na het lezen van bovenstaande informatie over makelaardij klaar voor de volgende stap? Onderstaand vind je vijf stappen die

 1. Voldoe aan de minimumleeftijd en opleidingseisen

Een aspirant-makelaar moet voldoen aan de minimumleeftijd en opleidingseisen voor dit carrièrepad. Je dient tenminste 18 jaar oud te zijn om als makelaar te kunnen werken.

Hoewel je geen (universitair) diploma nodig hebt om een makelaar te worden, kunnen diverse opleidingen je helpen je goed voor te bereiden. Op hbo-niveau kun je bijvoorbeeld denken aan opleidingen als bedrijfskunde, boekhouding, communicatie of marketing. Je kunt echter ook rechtstreeks beginnen aan een opleiding tot makelaar, al vanaf mbo-niveau.

 1. Meld je aan voor een makelaarsopleiding of vastgoedcursus

Hoewel je dus voor de wet geen diploma nodig hebt om te werken in dit vakgebied, is het wel slim om aan een paar standaard opleidingseisen te voldoen. Sinds 2001 is makelaar namelijk geen beschermd beroep meer en iedereen mag zich dus uitgeven als makelaar. Maar als je serieus genomen wilt worden, kun je je beter inschrijven in een register van gecertificeerde makelaars.

3. Onderga een achtergrondcheck

Zodra je een diploma hebt behaald, kun je de volgende stap zetten om makelaar te worden: een screening. Voordat je ergens aan de slag kunt, dien je meestal namelijk een achtergrondcheck te ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zijn.

4 Doe ervaring op op de werkvloer

Als je eenmaal geregistreerd bent als gecertificeerde makelaar, kun je beginnen met het echte werk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te solliciteren op een baan bij een traditioneel makelaarskantoor, waarje werkt in een team en on-the-job training krijgt en ervaring opdoet naast een gevestigde makelaar. Maar je kunt natuurlijk ook op zoek naar een baan bij een minder traditioneel kantoor, waar je meer onafhankelijk kunt zijn of je kunt richten op een bepaalde specialisatie.

5. Leer je lokale markt (beter) kennen

Naarmate je meer ervaring opdoet, is het belangrijk dat je je plaatselijke omgeving goed leert kennen. Ten eerste dien je vertrouwd te raken met de buurten, de woningvoorraad en het commercieel onroerend goed in jouw omgeving. Besteed vervolgens tijd aan het begrijpen van de lokale vastgoedwaarden, het analyseren van markttrends en het begrijpen van trends. Hoe meer inzicht je  hebt, hoe beter je cliënten kunt begeleiden en hoe meer geloofwaardigheid je kunt opbouwen.

Trends in makelaarsopleidingen

Op Springest verzamelen we alle trends over opleidingen, trainingen en cursussen in vrijwel elk denkbaar vakgebied, dus ook in makelaardij. Een opleiding tot makelaar duurt gemiddeld 149  en kost 1784 euro. Je kunt op Springest een opleiding vinden op diverse opleidingsniveaus bij zes aanbieders in Nederland. Populaire opleiders in dit veld zijn:

 • KMR Vastgoed Opleidingen

 • SRMT Register Makelaars & Taxateurs

 • IPD Opleidingen

Related Posts

Wie Sie den richtigen Mentor für sich finden