Neuromed project
Image default
Finance

Rood staan: verstandig?

Het kan de beste overkomen… een automatische incasso of onverwachte afschrijving en u staat plotseling rood. Rood staan op de bank is niet goedkoop en het bedrag wat u rood kan staan hangt vaak samen met de voorwaarden van uw bank. Wanneer u geld nodig heeft zijn de volgende manieren van geld lenen wellicht een stuk aantrekkelijker, maar eerst zullen we de voornaamste kenmerken van rood staan bekijken.

Voorwaarden om rood te staan

Bij het afsluiten van een rekening zal de bank de kredietwaardigheid van de afsluiter controleren alvorens een kredietplafon te bepalen. De eerste en voornaamste criteria is de leeftijd: de rekeninghouder mag vaak niet te jong (< 18 jaar) of te oud (>70 jaar) zijn. Daarnaast is het van belang dat er niet te veel leningen uitstaan en dat de kredietwaardigheid van de persoon in kwestie toereikend is. Afhankelijk van het inkomen zal de bank een kredietplafond instellen, en dit is het bedrag dat u maximaal rood mag staan. Maar is rood staan op de bank wel verstandig?

Rood staan is duur

Rood staan bij ING is alles behalve goedkoop. De rentepercentages lopen, afhankelijk van de bank, op tot zo’n vijftien procent op jaarbasis. Dit is een erg duur krediet en het geld dat u kwijt bent aan uw rekening-courantkrediet kan al snel oplopen wanneer u voor een paar duizend euro rood staat. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen, en wanneer u toch een krediet zoekt kunt u er beter één afsluiten zodat de noodzaak om rood te staan verdwijnt.

Is het te voorkomen

Wanneer de mogelijkheid om rood te staan u aanspoort om meer geld uit te geven dan er binnen komt, is het van belang om de mogelijkheid om rood te staan te annuleren. Stel vervolgens een bepaald budget samen om te voorkomen dat u meer geld uitgeeft dan er binnen komt. Controleer de bedragen die u besteed aan abonnementen, kleding en andere secundaire behoeften. Wanneer nodig dient u uw uitgaven verspreid over dezen behoeften te minderen zodat het lenen van geld niet langer nodig is.

Toch geld lenen?

Heeft u toch geld nodig voor een onvoorziene uitgave of een investering? Dan is het verstandiger om een persoonlijke lening, doorlopend krediet of een minikrediet af te sluiten. Alhoewel leningen nooit goedkoop zijn, liggen de rentepercentages van de reguliere kredietvormen veel lager. Vergeet echter niet dat geld lenen altijd geld kost.

Wanneer is rood staan verstandig?

Rood staan kan soms uitkomst bieden. Wanneer u binnen enkele dagen weer geld verwacht is het rekening-courantkrediet een aantrekkelijke methode om enkele dagen het geld dat u tekort heeft te lenen. Bedenk echter dat rood staan duur is, en dat het van belang is om het tekort zo spoedig mogelijk weer op te vullen.

https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/tag/minikrediet/