Neuromed project
Image default
Architecture

Richtlijnen om veilig te slapen voor baby's

Richtlijnen om veilig te slapen voor baby’s

Naast wachten tot een baby één jaar is om het slapen met een koeka deken te introduceren, kunnen ouders ook andere richtlijnen volgen om de veiligheid voor het slapengaan te bevorderen.

Leg je baby altijd op zijn rug te slapen

Tot uw baby 12 maanden oud is, moet u hem altijd op zijn rug leggen om te slapen, zowel ‘s nachts als tijdens de dutjes. Na verloop van tijd kan hij zich tijdens het slapen omdraaien als onderdeel van zijn normale ontwikkeling. Zorg er ook in deze periode voor dat u uw baby aanvankelijk op zijn rug te slapen legt.

Leg uw baby in een wiegje te slapen

Een wiegje of iets vergelijkbaars, zoals een wiegje of een bedje, is de veiligste plaats voor uw baby om ‘s nachts te slapen. Andere meubels, zoals banken en stoelen, kunnen erg gevaarlijk zijn voor baby’s. Zelfs hulpmiddelen die voor baby’s zijn gemaakt, zoals autostoeltjes, draagzakken, schommels en wandelwagens, worden niet aanbevolen om te gebruiken als gewone slaapplaats. Als uw baby in een van deze toestellen in slaap valt, kunt u hem het beste zo snel mogelijk op een stevig matras leggen. Later, als een baby ouder wordt, kunnen ouders er de voorkeur aan geven een peuterbed te introduceren.

Gebruik een stevige matras die in het wiegje past

Het gebruik van een stevige matras in het wiegje van uw baby kan ook het risico op verstikking verminderen en de temperatuur laag houden, waardoor een veilige en comfortabele slaapomgeving wordt gegarandeerd. De matras mag niet gemaakt zijn van traagschuim, dat kan te zacht of te conform zijn en een veiligheidsrisico vormen. De stevige matras moet goed in de wieg passen, zonder ruimte tussen de matras en de wanden van de wieg.

Houd de wieg vrij van voorwerpen, inclusief beddengoed

Tot uw baby 12 maanden oud is, moet u ervoor zorgen dat de wieg vrij is van losse voorwerpen, zoals dekens, kussens, speelgoed en knuffeldieren. Deze voorwerpen vergroten de kans op verstikking. Een fopspeen is echter prima om aan uw baby te geven en kan zelfs het risico op SIDS verminderen.

Een hoeslaken dat goed op de matras blijft liggen, zonder dat het kan gaan knellen of losraken, wordt aanbevolen. Soms denken ouders ten onrechte dat dekens of beddengoed in orde zijn als ze plat onder de baby worden gelegd, in plaats van gebruikt te worden om de baby te bedekken. Behalve een hoeslaken mag er geen beddengoed of wiegdeken in de wieg liggen als de baby slaapt, waar het ook ligt.

Slaap niet met uw baby in uw bed

Bed-sharing, oftewel uw baby bij u in bed laten slapen, kan de kans op verwonding of verstikking van uw kind vergroten. Als alternatief kunt u proberen een kamer te delen. Als u met uw baby in dezelfde kamer slaapt, maar op een ander oppervlak, zoals een wieg of bassinet, minimaliseert u deze risico’s en kunt u als ouder toch de behoeften van uw baby in de gaten houden. In feite wordt het delen van de kamer aanbevolen voor de eerste 6-12 maanden van het leven van een baby, omdat dit het risico op SIDS met wel 50% kan verminderen.

Zorg voor een consequente bedtijdroutine

Slaap is een cruciale factor in de ontwikkeling van jonge kinderen, en het instellen van een vaste bedtijdroutine bevordert een goede algemene slaapgezondheid. Of u nu een boek voorleest, slaapliedjes zingt, met uw kind knuffelt of het een bad geeft, consequent gedrag voor het slapengaan kan helpen om voor baby’s een verschil te maken tussen dag en nacht en hen voor te bereiden om elke nacht in slaap te vallen. Het aanleren van goede slaapgewoonten op jonge leeftijd en het modelleren van gezond slaapgedrag is ook belangrijk om een positieve associatie met de ervaring te creëren.

 

https://lc.nl/commerciele_content/Beter-slapen-Met-deze-7-tips-val-je-snel-in-slaap-28178072.html