Neuromed project
Image default
Architecture

Laat uw kat zijn kattenmand leuk vinden

Laat uw kat zijn kattenmand leuk vinden

Voor katten is het zien van de reismand vaak het eerste teken dat er iets ergs staat te gebeuren (bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts). Dus de eerste stap om de stress van dierenartsbezoeken (of reizen in het algemeen) te verminderen, is het creëren van positieve associaties voor uw kat. Dit is hoe:

Begin jong:

Kittens passen zich meestal gemakkelijker aan nieuwe ervaringen en omgevingen aan dan volwassen of oudere katten, dus begin zo vroeg mogelijk met het carrier-trainingproces. (Maak u geen zorgen als uw kat ouder is: Volwassen en oudere katten kunnen nog steeds leren een reismandje te verdragen).

Houd de reismand toegankelijk:

Veel katten zien de kattenmandalleen als het tijd is om ergens heen te gaan, dus ze beginnen zich angstig te voelen zodra de reismand tevoorschijn komt. Houd de reismand daarentegen op de grond en altijd open, zodat uw kat kan komen en gaan wanneer hij wil en de kattenmand niet ziet als een plek waar hij vast komt te zitten. Onthoud: wees geduldig! Katten kunnen zich maar langzaam aanpassen aan veranderingen, dus het kan een paar weken tot een maand duren voordat uw kat doorheeft dat de reismand er is.

Maak van de reismand een fijne plek:

Leg er wat comfortabel beddengoed in en gooi er wat lekkers, het favoriete speelgoed van uw kat of wat kattenkruid in wanneer u hem voor het eerst opzet. Vul de voorraad om de paar dagen aan.

Voer uw kat in de reismand:

Als uw kat in de reismand wil eten, begin hem daar dan dagelijks te voeren. Zo niet, zet dan zijn etensbakje een paar meter verderop en zet het elke dag een centimeter of twee dichter bij de kattenmand – zorg ervoor dat uw kat blijft eten. Als hij stopt, zet het voer dan iets verder weg en dan langzamer dichterbij. (Sommige extra slimme katten gaan de reismand niet in als u in de buurt staat – ze denken dat u ze insluit – dus ga weg en kijk toe vanaf de andere kant van de kamer).

Leer uw kat het commando “erin”:

Zodra hij genoeg vertrouwen heeft om in de reismand te gaan om te eten, roept u uw kat erheen voor een traktatie. Gooi de traktatie in de reismand en als uw kat erin gaat, zeg dan “erin”. Prijs hem zolang hij in de kattenmand zit. Als hij eruit komt, gooit u er nog een traktatie in en herhaalt u dit. Na verloop van tijd kunt u eerst “erin” zeggen en gaat uw kat vanzelf het reismandje in – zorg er wel voor dat u hem een traktatie geeft als hij erin zit. U associeert alle favoriete dingen van uw kat – spelen, leren, lekkers en u! – met de reismand en laat hem zien dat het niet alleen veilig, maar ook leuk is.

Oefen het sluiten van het deurtje van de reismand:

Herhaal het bovenstaande proces, maar begin met het sluiten en vergrendelen van het deurtje voordat u uw kat een traktatie geeft. Zodra hij de traktatie heeft opgegeten, opent u het deurtje, laat u hem naar buiten komen en herhaalt u dit. Verhoog geleidelijk de tijd dat de deur gesloten blijft. Als uw kat rustig blijft terwijl de deur dicht is, geef hem dan meer traktaties. Als hij overstuur lijkt of probeert eruit te komen, geef hem dan geen traktatie en probeer het opnieuw met minder tijd in de bench.

Oefen het oppakken van de reismand: Nadat je kat geleerd heeft dat een gesloten deurtje van de reismand oké is, probeer dan de reismand met hem erin op te pakken en voorzichtig weer neer te zetten. Voeg dit toe aan uw trainingsroutine.

Oefen het lopen met de reismand:

Als je eenmaal in staat bent om de kattenmand op te pakken terwijl je kat er rustig in blijft, neem dan een paar stappen en zet de reismand dan voorzichtig weer neer, beloon hem en laat hem er dan uit.

Oefen het naar buiten gaan met de reismand:

U hoeft niet ver te gaan – net buiten uw voordeur en weer naar binnen kan in het begin ver genoeg zijn. De sleutel is ervoor te zorgen dat uw kat rustig blijft terwijl u dit herhaalt – u kunt uw afstand en tijd na verloop van tijd geleidelijk vergroten.

Loop een blokje om:

Blijf oefenen tot je in staat bent om het hele blok rond te lopen met je kat rustig in de reismand. Zodra u dit kunt, weet u dat de angst van uw kat voor de reismand is overwonnen.