Neuromed project
Image default
Home and Garden

Kun je met verduisterende folie je ramen goed blinderen?

Vind jij het ook zo vervelend dat als mensen langs je huis lopen ze dan helemaal naar binnen lopen te gleuren? Veel mensen hebben hier last van en vinden het erg vervelend. Het tast hun priveleven en vrijheid aan en dat willen ze liever niet. Natuurlijk kun je de hele dag je gordijnen dicht doen. Maar dat lijkt mij niet echt de bedoeling. Hiermee kun je namelijk zelf ook niet meer naar buiten kijken en bovendien wordt het thuis een stuk donkerder.

De vraag van dit blog is: Kun je met verduisterende raamfolie je ramen blinderen?

Het antwoord hierop is: ja en nee. Ten eerste moet je je afvragen met welk verduisterend raamfolie jij gaat werken? Er zijn namelijk veel verduisteringsfolies en de één heeft hierbij weer een ander effect dan de ander. In principe kun je je ramen blinderen met verduisteringsfolie. Maar de kans is groot dat jij dan zelf ook niet meer naar buiten kunt kijken. Dit zijn veelal van die block-out folies voor ramen die ervoor zorgen dat zelfs het daglicht er niet doorheen kan piepen. Dit lijkt me dus niet de ideale oplossing.

Wat je zou kunnen doen om je ramen blinderen is gebruik te maken van een spiegelend raamfolie. Deze zijn tegelijkertijd vaak zonwerend. Het spiegeleffect van dit soort folies zit ‘m in de buitenkant. Mensen die dus overdag langs jou huis lopen en naar binnen proberen te kijken, zien zichzelf al spiegelend op de ramen. Dit effect werkt zolang het buiten lichter is dan binnen. Wordt het buiten donkerder? Dan vervalt het spiegeleffect en kan men naar binnen kijken. Echter zou je voor dit gene kunnen besluiten om dan savonds de gordijnen dicht te doen.

Er is nog een folie waarmee je de pottekijkers op afstand houdt. Dat folie heet one way visionfolie en de naam zegt eigenlijk al hoe dit werkt: Je kunt er namelijk vanaf één kant maar goed doorheen kijken. En dat is dus vanuit huis. Maar kijk uit. Want ook one way vision folie heeft het zelfde effect als spiegelfolie. Deze werken dus overdag zolang het buiten lichter is, heel erg goed. Maar het effect verdwijnt zodra het binnen in huis lichter is dan buiten. Andere folies bestaan helaas niet. Dus dit zijn hierin dan ook de beste opties.