Neuromed project
Image default
Auto

Is een GPS tracker veilig?

Is het gebruik van een GPS tracker veilig? En ben ik de enige die de locaties van een GPS tracker kan inzien? Het antwoord hierop is helaas dat niet iedere GPS tracker veilig is. Een GPS tracker van bijvoorbeeld Aliexpres heeft geen CE-markering, is te hacken en daardoor kan het zo zijn dat er meerdere mensen de locatie van uw GPS tracker kunnen zien. Om hierin te helpen hebben we een checklist samengesteld met aandachtspunten.

 

CE-markering

Een CE-markering op een GPS tracker betekent dat het systeem voldoet aan de veiligheidseisen die worden opgelegd door alle Europese Richtlijnen. De data wordt verstuurd via een versleutelde VPN-verbinding die streng beveiligd zijn en niet door derden inzichtelijk zijn. Door de hoogste vorm van databeveiliging te hanteren bent u verzekerd van een veilige gegevensverwerking.

 

Privacy kilometerregistratie

Veel GPS trackers worden ook gebruikt voor de kilometerregistratie. Hierbij is het van belang dat data versleuteld verstuurd wordt, maar ook dat er een duidelijke richtlijn is tussen werknemer en werkgever. Want mag de werkgever zomaar de kilometerregistratie inzien waar privéritten in staan? Bij een kilometerregistratiesysteem van TrackJack is er een privacy statement, privacy beleid, privacyregeling werkgever-werknemer en verwerkersovereenkomst.

AVG

Sinds de AVG in mei 2018 in Nederland is geïntroduceerd, zijn er belangrijke regels samengesteld met betrekking tot de omgang van persoonsgegevens. Privacyrechten zijn hierin versterkt en uitgebreid, waardoor opgeslagen data niet zomaar voor iedereen inzichtelijk is. Het is daarom belangrijk om afspraken tussen werknemer en werkgever vast te leggen. Systemen die de kilometerregistratie bijhouden en een Keurmerk hebben, voldoen aan de eisen van de AVG. De werknemer bepaalt bijvoorbeeld zelf of de privéritten die zijn gemaakt ook inzichtelijk zijn voor de werkgever. Met behulp van het instellen van kantooruren, een app of een privéknop kan er geswitcht worden tussen privé- en zakelijke ritten. Zakelijke ritten zijn zichtbaar voor de werkgever, privéritten alleen als u daar toestemming voor geeft.

https://www.trackjackeurope.com/gps-tracker/